Fysiotherapie

Aangeraden wordt om gelijk met fysiotherapie te beginnen, een kinderfysiotherapeut kan je helpen met de motorische ontwikkeling van je kind. De fysiotherapeut stemt de behandeling af op jou en je kind. De ouders spelen een belangrijke rol in het stimuleren van de motorische ontwikkeling. Het regelmatig stimuleren van je kind geeft de meeste kans op resultaat.

behandelmethodes die positieve resultaten hebben laten zien zijn onder andere:

Basismotorische vaardigheden van Kinderen met het syndroom van Down (BVK) methode:

De BVK-methode is een uiterst praktische manier om de motorische ontwikkeling van jonge kinderen met het syndroom van (Mozaïek) Down te begeleiden. Met een kinderfysiotherapeut als coach leren ouders om spelenderwijs de motoriek van hun eigen kind thuis te stimuleren. Deskundigheid van ouders en plezier in bewegen van kinderen staan bij de BVK-methode centraal.

Kinderfysiotherapeut Dr. Peter Lauteslager, verbonden aan ’s Heeren Loo in Ermelo, heeft onderzocht welke specifieke problemen jonge kinderen met het syndroom van Down (tot 5 jaar) hebben in hun motorische ontwikkeling. Op basis daarvan ontwikkelde hij de motorische test, de BVK. Daaraan koppelde Lauteslager een behandelingsmethode. De behandeling is rechtstreeks af te leiden uit de motorische test. Wetenschappelijk onderzoek laat uiterst positieve resultaten zien van de test en de daarmee samenhangende behandelingsmethode.

Deze unieke combinatie van meten en behandelen blijkt zeer effectief en praktisch goed toepasbaar. Niet alleen voor kinderfysiotherapeuten, maar ook voor de ouders die uiteindelijk zelf met hun kinderen aan de slag gaan. In 2000 promoveerde Peter Lauteslager op de BVK-methode aan de Universiteit van Utrecht.

Voor meer informatie verwijs ik je naar http://www.downdevelopment.nl

Sensorische intergratie:

Houdt zich onder andere bezig met;

  • het voelen van aangeraakt worden en bewogen worden
  • het voelen in welke houding je je bevindt en welke bewegingen je maakt

Een goed gebruik van deze methode bied je kind evenwicht en stabiliteit. Deze methode kan goed aansluiten bij een kind met (mozaïek) downsyndroom, vaak hebben ze een lagere spierspanning en ‘voelen’ ze hun lichaam minder goed aan.

Zelf bewegen en zelf dingen aanraken doen ze meestal wel, soms zelfs teveel. Om ze op het aangeraakt worden en het bewogen te laten reageren, kunt u heel goed de spelvorm gebruiken. Zo kunnen ze zich beter bewust worden van hun lichaam en hun bewegingen. Zo schenken ze meer aandacht aan wat ze aan het doen zijn en kunnen hierdoor beter op hun omgeving reageren.

Kleine Stapjes:

Het programma zet de belangrijkste vaardigheden op een rij die een kind zich in de eerste vier á vijf levensjaren eigen maakt. Vaardigheden op het gebied van de motoriek en de zelfredzaamheid, maar ook op het gebied van taal en denken.